Connect Support Center

Contact Us

Ik verkoop mijn bedrijfswagen. Wat met de BTW?

Ik verkoop mijn bedrijfswagen. Wat met de BTW?

Bij aankoop van een bedrijfswagen kan je maximaal 50% van de btw aftrekken. De rest van de btw mag je in  kosten brengen. Wat nu met de btw als je die wagen opnieuw verkoopt?

Sinds enkele jaren heeft de fiscus zich hier duidelijk over uitgesproken: voor een wagen waarvan je bij aankoop maximaal 50% hebt kunnen recupereren, moet je bij verkoop slechts btw aanrekenen op 50% van de verkoopprijs. Dat geldt zowel voor een eenmanszaak als voor een vennootschap.

Het is belangrijk dat je dat wel degelijk zo factureert: 21% op de helft van de verkoopprijs (een btw-voet van 10,5% bestaat nu eenmaal niet...).

Voorbeeld

Je koopt een personenwagen die je voor 80% beroepsmatig gebruikt. De auto kost 20.000 euro + 4.200 euro btw. Het maakt daarbij niet uit of de wagen door een natuurlijke persoon dan wel een vennootschap gebruikt wordt. Voor de btw speelt de CO2-uitstoot geen rol.

  • De berekening gebeurt als volgt: 4.200 x 80% = 3.360 euro.

  • Aftrek beperkt tot 4.200 x 50% = 2.100 euro.

  • Niet-aftrekbare btw = 3.360 – 2.100 = 1.260 euro => Dat bedrag mag je bij de beroepskosten opnemen als niet-aftrekbare btw. Hoewel ook weer niet helemaal. De btw die je niet kan recupereren, moet ook beperkt worden: namelijk met een percentage in functie van de CO2-uitstoot van de wagen.

Let op!

In een aantal gevallen moet je wel degelijk btw aanrekenen over het volledige verkoopbedrag:

  • Bij verkoop van een ‘lichte vracht’ waarbij je bij aankoop 100% van de btw in aftrek kon nemen.

  • Bij verkoop van een wagen die je tweedehands aankocht van een particulier (en waarvoor je dus geen btw betaalde) of onder de margeregeling (wat wil zeggen dat de btw niet aftrekbaar was).

CONCLUSIE

  • Verkoop je een auto waarvan je de btw bij de aankoop slechts voor maximaal 50% hebt kunnen recupereren, dan moet je slechts btw aanrekenen op 50% van de verkoopprijs.

  • Kon je bij aankoop van jouw lichte vracht 100% van de btw in aftrek nemen of kocht je een tweedehandswagen van een particulier, dan kan je de btw wel aanrekenen op de volledige verkoopprijs.