Connect Support Center

Contact Us

Welke BTW is van toepassing bij BTW-medecontractant en wat zijn de voorwaarden?

Welke BTW is van toepassing bij BTW-medecontractant?

In principe is steeds 21% BTW als verschuldigd op te nemen in de BTW-aangifte indien de regeling van BTW-medecontractant van toepassing is.

Echter indien de privé-aanwending 50% of meer bedraagt en aan de voorwaarden voldaan werd om te kunnen genieten van het verlaagd tarief van 6% (privé-woning van meer dan 10 jaar oud), dan mag de klant het verlaagd tarief van 6% op het geheel der werken toepassen. Wel mag slechts BTW gerecupereerd worden op het beroepsmatig gedeelte.


Wat zijn de voorwaarden voor regeling BTW medecontractant?

De regeling ‘BTW te voldoen door de medecontractant’ is altijd van toepassing indien aan volgende voorwaarden voldaan is:

  • het moet gaan om werken in onroerende staat;

  • de klant moet een Belgische belastingplichtige zijn die gehouden is tot het indienen van periodieke BTW-aangiften;

  • de werken moeten gebeuren aan een pand dat geheel of gedeeltelijk beroepsmatig wordt gebruikt (voor minstens 1%).


De dienstverrichter zal de BTW verleggen naar de klant en moet vervolgens geen verschuldigde BTW opnemen.

LET OP! Het is wel belangrijk om te weten dat de factuur een verplichte vermelding dient te bevatten, namelijk: “BTW te voldoen door de medecontractant – artikel 20 K.B. nr. 1”.

In principe maakt het niet uit of de klant een eenmanszaak of een vennootschap is. Behoudens een uitzondering wanneer de woonst eigendom is van de vennootschap en de werken worden uitgevoerd aan het privégedeelte: ook dan moet er gefactureerd worden met de regeling btw medecontractant.