Connect Support Center

Contact Us

Worden subsidies belast?

Subsidies worden belast

Binnen de vennootschaps- en personenbelasting geldt het principe dat elke subsidie die een onderneming ontvangt van de overheid (zowel regionale, federale als Europese subsidies) wordt belast als een opbrengst. Al deze overheidssubsidies worden in één keer belastbaar op het ogenblik van ontvangst, behalve kapitaalsubsidies, die geleidelijk belast worden volgens het afschrijvingsritme van het gesubsidieerde actiefbestanden.


Bepaalde gewestelijke subsidies worden evenwel vrijgesteld

Omdat subsidies voor het overgrote deel gewestelijke materie is en belastingen nog steeds federale inkomsten zijn heeft men deze anomalie (want de gewesten financieren hierdoor onrechtstreeks de federale overheid) via een aantal wetten rechtgezet. Deze wetten hebben er voor gezorgd dat bepaalde gewestelijke steunmaatregelen genieten van een vrijstelling in de vennootschapsbelasting, en soms ook in de personenbelasting.

  1. Gewestelijke investeringssteun

De “Wet betreffende het generatiepact” kent ook een vrijstelling van vennootschapsbelasting toe aan kapitaal- en interestsubsidies die door de gewesten in het kader van de economische expansiewetgeving toegekend worden aan ondernemingen om “immateriële en materiële vaste activa aan te schaffen of tot stand te brengen sinds 1 januari 2006”. 

Deze “economische expansiewetgeving” werd ondertussen vervangen door het “Decreet betreffende het economisch ondersteuningsbeleid van 2012”.

De investeringssteunmaatregelen die hierop werden gebaseerd  (waaronder de groeipremie, strategische investeringssteun, enz…).  genoten eveneens een vrijstelling in de vennootschapsbelasting. 

Bij VLAIO geldt deze vrijstelling momenteel voor de investeringssteun instrumenten Ecologiepremie +, Strategische ecologiesteun, Strategische transformatiesteun (enkel investeringssteun) en Strategische transformatiesteun COVID-19.

Gewestelijke innovatiesteun

Sinds 1 januari 2007 wordt ook de O&O steun die gewestelijke overheden toekennen aan ondernemingen vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Het gaat met name om “de winst vrijgesteld ten belope van het bedrag van de premies, en de kapitaal- of interestsubsidies op immateriële en materiële vaste activa, die aan vennootschappen worden toegekend in het raam van de steun aan onderzoek en ontwikkeling door de bevoegde gewestelijke instellingen”.

De volgende subsidies van VLAIO geniet van deze vrijstelling in de vennootschapsbelasting: O&O haalbaarheidsstudie, Innovatieve starterssteun, Ontwikkelingsproject, Onderzoeksproject, Baekeland-mandaten, Innovatiemandaten (enkel fase 2), ICON-projecten en thematische ICON's (enkel het bedrijfsdeel).

  1. Gewestelijke premies ter compensatie van hinder door openbare werken 

Sinds 1 januari 2018 geldt er ook een fiscale vrijstelling op compensatievergoedingen die door de gewestelijke overheid worden toegekend.

De “Wet van 22 oktober 2017 houdende diverse fiscale bepalingen I” voorziet dat deze vrijstelling van toepassing is op zowel zelfstandigen in de personenbelasting als ondernemingen in de vennootschapsbelasting. 

Deze vrijstelling geldt bijgevolg voor de volgende VLAIO maatregelen vanaf deze datum: Hinderpremie, Sluitingspremie en Inkomenscompensatievergoeding.

  1. Lokale en gewestelijke steun in het kader van de energiecrisis

De vergoedingen/steunmaatregelen die de gemeenschappen, gewesten, provincies of gemeenten en steden toekennen voor de economische gevolgen die belastingplichtigen ondervinden naar aanleiding van de energiecrisis zijn belastingvrij in de personen- en vennootschapsbelasting.

De vrijstelling wordt toegekend als aan volgende voorwaarden wordt voldaan:

• De vergoeding vormt geen directe of indirecte vergoeding in ruil voor de levering van goederen of het verlenen van diensten;

• In de regeling op grond waarvan de vergoeding wordt verleend, is uitdrukkelijk bepaald dat deze vergoeding wordt verleend om voor de economische gevolgen naar aanleiding van de energiecrisis;

• De vergoeding wordt betaald of toegekend tussen 1 juli 2022 en 31 december 2023.

Wanneer de vrijgestelde vergoeding (of een deel ervan) zou moeten worden terugbetaald aan het betrokken Gewest, de betrokken Gemeenschap, provincie of gemeente dan wordt dat deel niet als een aftrekbare beroepskost aangemerkt.

Deze vrijstelling geldt bijgevolg voor de volgende VLAIO maatregel: Energieteun.