Connect Support Center

Contact Us

Wat is ht verschil tussen een straightloan en een kaskrediet

Verschil tussen straightloan en kaskrediet

Wat is een straight loan?

Een straight loan, ook wel kredi­et vaste voorschot­ten of voorschot op vaste ter­mi­jn genoemd, is een kredi­et op korte ter­mi­jn. Op het moment dat u deze lening afs­luit spreekt u het bedrag, de loop­ti­jd en de inter­estvoet af met uw finan­ciële instelling. Dit type kredi­et kan afges­loten wor­den voor 1 dag tot enkele maan­den, maar de max­i­mum ter­mi­jn bedraagt een jaar. Aangezien u een straight loan niet kunt ver­len­gen moet u op de ver­valdag kiezen: ofwel betaalt u de lening terug, ofwel vraagt u een nieuwe straight loan aan. Uit­er­aard moet u zich dan wel schikken naar de mark­tvoor­waar­den van dat moment.

Kaskredi­et of kredi­et in rekening-courant

Een kaskredi­et is ook een kredi­et op korte ter­mi­jn, meestal van onbepaalde duur. Net zoals bij een straight loan gebruikt u een kaskredi­et om tijdelijke liq­uiditeit­steko­rten het hoofd te bieden. Dit kan zijn onder de vorm van een echte kredi­etopen­ing of een toestem­ming van de bank om uw zichtreken­ing te over­schri­j­den. De inter­esten wor­den berek­end per dag op de kredi­etom­loop en bestaan uit de basis­rente met daar­bovenop een marge.

Is een straight loan goed­kop­er dan een kaskrediet?

Meestal komt een straight loan u goed­kop­er uit. Op dit moment varieert de rente tussen 1,5% à 2,5%. Een kaskredi­et kost u algauw 10% of meer. Nadeel van een straight loan: u moet het bedrag vooraf bepalen ter­wi­jl u dat bij een kaskredi­et niet moet doen. Een ander mogelijk nadeel is dat de bank zon­der reden en om het even wan­neer kan beslis­sen om uw straight loan op te zeggen. Alhoewel er dan een opzeg­pe­ri­ode van 1 tot 3 maan­den geldt wordt het toch meteen een pak moeil­ijk­er om een nieuw kredi­et te onderhandelen.

Waar kiest u het best voor?

Wis­selt uw kredi­et­be­hoefte regel­matig? Dan is een straight loan de beste optie voor u. De beperk­te kosten vor­men immers een sterk voordeel. Als u nu gebruik maakt van een kaskredi­et kunt u best even bespreken dan met uw bank of u dit niet beter omzet naar een straight loan.

Of toch een kredi­et op afbetaling?

Als u per­ma­nent gebruik maakt van een straight loan of een kaskredi­et, is het wellicht inter­es­san­ter om over te stap­pen naar een derde type kredi­et: het kredi­et op afbe­tal­ing. Dan kiest u voor een vaste rentevoet en een vaste (meestal lan­gere) loop­ti­jd. En nog een belan­grijk ver­schil: uw bank kan dit type kredi­et niet zomaar opzeggen.