Connect Support Center

Contact Us

De jaarrekening

De jaarrekening geeft u een overzicht van de financiële situatie van een onderneming in het afgelopen boekjaar.

De jaarrekening bestaat uit een viertal onderdelen:

  1. De balans

  2. De resultatenrekening

  3. De sociale balans

  4. De toelichting

In de jaarrekening wordt verantwoording afgelegd over het financiële wel en wee van een onderneming over afgelopen boekjaar.

1. De balans

De balans geeft een momentopname weer van de huidige situatie van het bedrijf: de schulden en bezittingen.

De ondernemer kijkt hierbij naar alles wat aanwezig is in het bedrijf en welke crediteuren en debiteuren er nog open staan. De balans is altijd een momentopname.

Ze is opgemaakt met een activa-zijde, daar staan alle aanwendingen, en een passiva-zijde, met welke middelen we die aanwendingen verkrijgen.

Activa is opgedeeld onder Vlottende activa en vaste activa. Vlottende activa zijn, net als vast activa, bezittingen van een bedrijf. Maar in tegenstelling tot die vaste activa blijven ze maar korte tijd in de onderneming. Voorbeelden hiervan zijn: voorraden, geld op de bankrekening, cash geld,...

De passiva-zijde bestaat uit eigen vermogen en de schulden. Het eigen vermogen wordt in geval van een vennootschap opgebouwd door wat de aandeelhouders investeren en door het niet uitkeren van bedrijfswinsten, aangevuld met eventuele reserves. M.a.w. het geld dat u als ondernemers of als aandeelhouder in het bedrijf hebt geïnvesteerd. Het eigen vermogen groeit wanneer het bedrijf winst maakt of neemt af als de onderneming verlies maakt.


2. De resultatenrekening

De resultatenrekening is de weergave van de opbrengsten en kosten van een onderneming over een bepaalde periode, bijvoorbeeld één jaar. De resultatenrekening wordt ook wel winst- en verliesrekening genoemd, want hieruit blijkt het resultaat van een onderneming: winst of verlies.


3. De sociale balans

In de sociale balans wordt specifieke informatie vermeld over het personeelsbestand: aantal tewerkgestelden, personeelsverloop, opleiding ...


Hoe deponeer ik mijn jaarrekening?
Tegenwoordig kunt u enkel digitaal de jaarrekening aanleveren. Er zijn diverse manieren waarop organisaties hun jaarrekening digitaal deponeren. Welk systeem voor uw onderneming het best werkt hangt onder meer af van de bedrijfsgrootte.

Wanneer moet de jaarrekening worden gedeponeerd?
Binnen vijf maanden na het einde van het boekjaar moeten de voorlopige jaarrekening zijn opgestuurd. De Algemene Vergadering heeft nog twee maanden de tijd om de uiteindelijke jaarrekening vast te stellen.

Wie kan een jaarrekening opstellen?
Een boekhouder of accountant kan een jaarrekening opstellen op basis van je gegevens uit een bepaald boekjaar. Het is wel noodzakelijk om zelf goed de administratie van het boekjaar bij te houden of om deze te laten bijhouden.

Hoe kan ik een jaarrekening opvragen?
Op de website van de Nationale Bank België (NBB), onder 'Balanscentrale', kunt u jaarrekening en sociale balansen opvragen van ondernemingen.