Connect Support Center

Contact Us

Wat is omzet?

De omzet is het bedrag dat een bedrijf in een bepaalde periode op papier heeft verdiend met het verkopen van diensten en/of goederen. De omzet is opgebouwd uit twee componenten; de prijs (voor hoeveel geld je diensten of producten verkoopt) en de afzet (hoe vaak je die diensten of producten hebt verkocht). De omzet wordt altijd exclusief btw berekend (ook al bereken je wel btw op je facturen).

Bij het bepalen van de omzet wordt niet gekeken of de opbrengst van de verkopen al in geld aanwezig is. Als jij dus eind december van een bepaald jaar een aantal facturen eruit hebt gestuurd dan worden die gewoon meegerekend met de omzet van dat jaar, ook al heb je het geld niet fysiek ontvangen. Onder bepaalde omstandigheden kan deze omzet ook aan het volgende boekjaar worden toegewezen. Bijvoorbeeld als het een hele grote vooruitbetaling betreft.

Hoe bereken ik de omzet?

Omzet= Prijs X Afzet

Voorbeeld: Een websitebouwer (laten we hem Bob noemen) biedt een websitepakket aan voor €1000 per website. Voor dit bedrag maakt hij van A tot Z een website. Bob verkoopt in een bepaald jaar tachtig van deze pakketten aan verschillende klanten. Dan is zijn omzet in die periode €80000.

Omzet en winst zijn twee totaal verschillende zaken. Daarover hieronder meer.