Connect Support Center

Contact Us

Wat is winst?

De winst is het bedrag dat je onder aan de streep overhoudt als alle kosten ervan afgetrokken zijn. Dit zijn de verkoopkosten maar ook operationele kosten, afschrijvingen op investeringen etc. De winst is ook het bedrag waarover je belasting moet betalen. Als je een hoge omzet hebt, maar je hebt bijvoorbeeld heel veel geld uitgegeven aan advertenties en geïnvesteerd in dure apparatuur, dan kunnen omzet en winst ver uit elkaar liggen. Een ander woord voor winst/verlies is bedrijfsresultaat. Deze begrippen duiden dus hetzelfde onderdeel aan, al klinkt het woord resultaat wat neutraler dan winst of verlies.

Hoe bereken ik de winst?

Winst/resultaat= omzet – alle gemaakte bedrijfskosten (denk aan: inkoopkosten, kantoorhuur, reclame etc.)

Voorbeeld winst

Websitebouwer Bob had in een bepaald jaar een omzet van 80.000 euro. Hij heeft dat jaar ook nog 30.000 euro uitgegeven aan diverse zaken. Zo moest hij voor al z’n klanten een WordPress-thema kopen en daarnaast heeft hij flink geadverteerd, een kantoor gehuurd en hij heeft een cursus websitebouwen gevolgd. Dan gaat die 30.000 euro nog van de omzet af. Uiteindelijk is de winst dan €50.000. Dat is een heel ander bedrag dan de €80.000 omzet waar we mee begonnen.

Winst of verlies is iets anders dan cashflow

Bij winst/verlies wordt nog niet gekeken naar het daadwerkelijke geld dat binnenkomt of eruit gaat. Zo kan je er qua winst op papier goed voorstaan terwijl een deel van jouw klanten nog niet betaald heeft. Als we gaan kijken naar het daadwerkelijke geld dat erin komt en eruit gaat, hebben we het over cashflow of kasstroom.

Let op: De Inkomstenbelasting die je moet betalen, wordt berekend aan de hand van de winst die je maakt. Daarom maken we een onderscheid tussen bedrijfsresultaat/ nettowinst voor Belastingen en bedrijfsresultaat/nettowinst na Belastingen.