Connect Support Center

Contact Us

Wat is cashflow?

Cashflow of kasstroom is het daadwerkelijke geld dat binnenkomt en uitgegeven wordt in een bepaalde periode. Er wordt dan niet gekeken naar inkomende of uitgaande facturen maar echt naar het geld op je bankrekening. Het verschil tussen het inkomende en uitgaande geld is de cashflow. Dit kan een plus- of minbedrag zijn.

Voorbeeld cashflow:

Websitebouwer Bob ontvangt in het laatste kwartaal van een bepaald jaar 20.000 euro op z’n rekening door alle pakketten die hij heeft verkocht. Ook betaalt hij in datzelfde kwartaal z’n cursus websitebouwen à €3000 en koopt hij in een winkel een nieuwe printer à €300. Dan is de cashflow in dat kwartaal 20.000-3000-300=16.700. Maar: op papier maakt hij misschien wel meer winst omdat er nog eens 20.000 euro aan openstaande facturen zijn. Alleen wordt dit geld pas in het nieuwe jaar betaald. Het telt dan wel mee voor de winst maar niet voor de cashflow.

Positieve cashflow en toch verlies maken (of andersom)

Cashflow staat los van je winst en verlies. Je kunt bijvoorbeeld meer geld ontvangen dan uitgeven in een bepaalde periode. Je hebt dan een positieve cashflow, terwijl je volgens de winst- en verliesrekening verlies kan maken. Andersom kan ook, bijvoorbeeld wanneer je al veel gefactureerd hebt maar als je klanten niet over de brug komen. Hoewel het niet alles zegt, is het altijd belangrijk om de cashflow in de gaten te houden. Je hebt als ondernemer immers ook geld nodig om van te leven en om te investeren in je bedrijf.

Banksaldo zegt niet alles

Voor jou als ondernemer is je banksaldo in grote mate leidend maar het is goed om te realiseren dat je banksaldo niet alles zegt over de gezondheid van je bedrijf. De ‘papieren’ winst laat vaak een ander beeld zien dan je banksaldo.

Cashflow gaat dus over de samenhang tussen wanneer je omzet wordt gestort op je rekening en wanneer jij zelf je rekeningen moet betalen.