Connect Support Center

Contact Us

Wat is de overbruggingslening van VLAIO?

Met de overbruggingslening wil de Vlaamse Regering een aangepast financieringssysteem opzetten om bedrijven te ondersteunen in hun acute liquiditeitsproblemen, voor zover deze het gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne en voortvloeien uit stijgende kosten inzake energie en, meer algemeen, de toename van het algehele prijsniveau.

Op  3 januari 2023 is er een nieuw wijzigingsbesluit in werking getreden. De overbruggingslening wordt verruimd zodat ook grote ondernemingen deze kunnen aanvragen. Het maximale te ontlenen bedrag wordt opgetrokken naar 2 miljoen euro.

Het maximale leningsbedrag aangevraagd onder de tijdelijke kaderregeling afdeling 2.3 blijft nog steeds beperkt tot 15% van de gemiddelde jaaromzet van 3 kalenderjaren voorafgaand aan de aanvraag.

Voor de terugbetaling van de lening is er een keuzemogelijkheid tussen 3 jaar en 5 jaar met een aangepaste rentevoet. De terugbetaling van het kapitaal gebeurt maandelijks, in gelijke schijven, na een vrijgestelde periode van 24 maanden. De terugbetaling van de rente gebeurt maandelijks. Er is geen vrijgestelde periode voor de terugbetaling van de rente. De overbruggingslening heeft een minimumbedrag van € 10.000.

Een steunaanvrager kan binnen het maximale leningsbedrag in totaal drie leningen toegezegd krijgen. Het aantal leningen is inclusief eventuele al verleende overbruggingsleningen die konden aangevraagd worden tussen 28 februari en 15 juni 2022 en tussen 1 augustus en 15 december 2022.

De overbruggingslening kan worden aangevraagd via de VLAIO subsidiedatabank tot 15 december 2023. 


Wist je dat … je als ondernemer meer dan één overbruggingslening kan aanvragen?

Je kan als ondernemer maximaal drie aanvragen indienen. Daarna heb je als ondernemer geen toegang meer tot de applicatie om een aanvraag in te dienen. Het aantal aanvragen is inclusief eventuele eerdere aanvragen tussen 28 februari en 15 juni 2022 en tussen 1 augustus en 15 december 2022.

Wist je dat … er ook buitenlandse facturen meegeteld kunnen worden?

Facturen van bedrijven die geen maatschappelijke zetel hebben binnen het grondgebied van de Europese Economische Ruimte worden niet aanvaard. Andere buitenlandse facturen mogen worden ingebracht. De steunaanvrager geeft voor elke ingebrachte factuur minstens de datum en het volgnummer van de factuur, de identiteit van de onderneming die de factuur uitschrijft, en de prijs exclusief btw. VLAIO moet de echtheid van elke factuur kunnen verifiëren. VLAIO kan bijkomende elementen tot staving van de buitenlandse factuur opvragen. Het is aangewezen buitenlandse facturen mee op te laden bij de aanvraag.